Εκτύπωση
PDF

12 Ιανουαρίου 2012

Καταβολή σε δόσεις του ΦΠΑ μέσω φορολογικών αποθηκών ζητά η ΚΕΟΣΟΕ αλλά και υπαγωγή των εκπροθέσμων υποχρεώσεων προς το Δημόσιο σε ρύθμιση

Με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο με την ευκαιρία της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου, η ΚΕΟΣΟΕ ζητά την ισότιμη αντιμετώπιση των οινοποιείων που διακινούν τα προϊόντα τους μέσω φορολογικών αποθηκών έναντι εκείνων που δεν διαθέτουν φορολογική αποθήκη, με αποτέλεσμα τα μεν πρώτα να καταβάλλουν εντός του επομένου μηνός τον ΦΠΑ τα δε δεύτερα να δύνανται να τον καταβάλλουν σε τρεις δόσεις.

Η επιστολή που εστάλη είναι η ακόλουθη:

Π Ρ Ο Σ
ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Κ. ΠΑΝΤΕΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Κοινοποιείται:
Γενικό Διευθυντή Φορολογίας
Κ. Δημήτριο Σταματόπουλο

Γενικό Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων
Κ. Αντώνιο Νανόπουλο

Γενικό Διευθυντή Τελωνείων
Κ. Κωνσταντίνο  Νηχωρίτη

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 Η ΚΕΟΣΟΕ που εκπροσωπεί το σύνολο των συνεταιριστικών οινοποιείων και εταιρειών τους στην ελληνική επικράτεια, τα τελευταία χρόνια δέχεται οχλήσεις από τις επιχειρήσεις του αμπελοοινικού κλάδου σχετικά με το καθεστώς των προϊόντων που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ. (Ν. 2960/2001 που αφορά τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα).
Το καθεστώς αυτό στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι οίνοι  προβλέπει την διακίνηση των προϊόντων μεταξύ φορολογικών αποθηκών,  ενώ ο  προβλεπόμενος Ε.Φ.Κ. και ο αναλογούν Φ.Π.Α. γίνονται απαιτητοί εντός του επομένου μηνός στην περίπτωση που το προϊόν τεθεί σε ανάλωση.(άρθρο 109 Βεβαίωση και είσπραξη φόρων).

 Σύμφωνα με το άρθρο  27 §   6 του Ν. 3943/2011, παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του Φ.Π.Α. σε τρείς δόσεις, γεγονός που παρέχει σημαντικές δυνα-τότητες ταμειακής ρευστότητας εν μέσω οικονομικής κρίσης στα οινοποιεία που δεν έχουν συστήσει φορολογική αποθήκη.   Αντίθετα την δυνατότητα αυτή δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τα οινοποιεία που εντάσσονται στο καθεστώς Ε.Φ.Κ. , με αποτέλεσμα την ασύμμετρη αντιμετώπισή τους από το νόμο και την δημιουργία συνθηκών στρέβλωσης του ανταγωνισμού.

 Για τους προαναφερθέντες λόγους, παρακαλούμε να εισαχθεί επειγόντως διάταξη στο υπό συζήτηση πολυνομοσχέδιο,  τροποποίηση του σχετικού άρθρου του Ν. 2960/01 με βάση την οποία θα προβλέπεται όμοια δυνατότητα καταβολής του Φ.Π.Α. σε τρείς δόσεις για τα πωλούμενα προϊόντα που διέπονται από το καθεστώς  του Ε.Φ.Κ. όπως είναι οίνος, ώστε να παρασχεθούν όμοιες δυνατότητες σε όλα τα οινοποιεία του κλάδου.

 Επίσης είναι γνωστό ότι εξ΄αιτίας της ασφυξίας ρευστότητας που επικρατεί στην αγορά, πολλές επιχειρήσεις λόγω αδυναμίας ρευστοποίησης των απαιτήσεων τους, μεταξύ των οποίων και οινοποιεία, αδυνατούν να καταβάλλουν έγκαιρα είτε παρακρατούμενους είτε έμμεσους φόρους όπως ο Φ.Μ.Υ και ο  Φ.Π.Α., οφειλές οι οποίες όμως δεν είναι βεβαιωμένες, αλλά εκπρόθεσμες.

 Δεδομένου ότι συζητείται ήδη η δυνατότητα ρύθμισης σε 60 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο με κλιμακούμενη μείωση των προσαυ-ξήσεων, παρακαλούμε να συμπεριληφθεί διάταξη με βάση την οποία θα χορηγείται ή ίδια δυνατότητα ρύθμισης και για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις Φ.Μ.Υ και Φ.Π.Α.

 Είμαστε βέβαιοι ότι στην πρωτοφανή αρνητική συγκυρία που βρίσκεται σήμε-ρα  η επιχειρηματική  δραστηριότητα, θα συμβάλλετε θετικά, ώστε να επιβιώσει ένα ολόκληρος κλάδος της αγροτικής μας οικονομίας.

 


                 Mε  εκτίμηση
   O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΕΟΣΟΕ

      ΧΡΗΣΤΟΣ   Γ.  ΜΑΡΚΟΥ
 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 80 επισκέπτες συνδεδεμένους