Εκτύπωση
PDF

10 Ιουλίου 2011

Επιστολή  προς Υπουργείο Οικονομικών και ΥΠΑΤΡ για άτοκο δάνειο

Επιστολή  απέστειλε η ΚΕΟΣΟΕ προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, όπου ζητά την παρέμβαση των αρμοδίων υπουργών, προκειμένου τα πιστωτικά ιδρύματα να προχωρήσουν άμεσα στην σύναψη των άτοκων δανείων με την εγγύηση  του ελληνικού Δημοσίου.

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ ,

                Νέα εμπλοκή δημιουργείται από τα Πιστωτικά Ιδρύματα της χώρας που αφορά την χορήγηση από αυτά, των εγκεκριμένων πλέον από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, άτοκων δανείων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου στις οινοποιητικές επιχειρήσεις για την παραλαβή της σταφυλικής παραγωγής της περιόδου 2010 – 2011.

                Ενώ σε μικρό χρονικό διάστημα από σήμερα, ξεκινά ο νέος τρυγητός και οι αμπελουργοί δεν έχουν εισπράξει το αντίτιμο της παραγωγής τους για την προηγούμενη χρονιά,  κατά την υποβολή των δικαιολογητικών για την σύναψη των δανείων με τα πιστωτικά ιδρύματα,  οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί αντιμετωπίζουν την προσωρινή άρνηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

                Όπως διερευνήσαμε, η άρνηση οφείλεται στην μεταβολή των όρων είσπραξης των οφειλών, σε περίπτωση μη καταβολής μιας δόσης.  Τα πιστωτικά ιδρύματα σε περίπτωση μη καταβολής μιας χρεολυτικής δόσης, πρέπει να επιδιώκουν, σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν. 2322/1995,  την είσπραξη όλου του δανείου από τους πρωτοφειλέτες και τους εγγυητές, προβαίνοντας  σε κάθε νόμιμη ενέργεια διασφάλισης των απαιτήσεων τους και κατ΄ επέκταση του Ελληνικού Δημοσίου ως εγγυητή. (άρθρο 8 §Α 3 της υπ΄αριθμ: οικ 2/23249/0025/15.3.2011 απόφασης του υφυπουργού οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη).

                Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή τα πιστωτικά ιδρύματα αναλαμβάνουν το βάρος είσπραξης των απαιτήσεων του Δημοσίου,  ενώ όπως προβλέπονταν στα προηγούμενα άτοκα δάνεια, οι Τράπεζες προκειμένου να εξοφληθούν από το Δημόσιο οι εγγυημένες απαιτήσεις τους, σε περίπτωση μη καταβολής μιας δόσης,  υπέβαλαν απλά σχετικό αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών

Κύριε Υπουργέ,

                Κατανοείτε το αδιέξοδο που έχουν περιέλθει πλέον τα συνεταιριστικά οινοποιεία εν όψει του νέου τρύγου.  Η αναστολή καταβολής των άτοκων δανείων για οποιοδήποτε λόγο, θεωρούμε ότι θα πλήξει ανεπανόρθωτα την ίδια την λειτουργία των οινοποιείων με προφανείς συνέπειες στους Έλληνες αμπελουργούς, αφού σ΄αυτούς κατατίθεται το προϊόν του δανείου.

                Για τους λόγους αυτούς, παρακαλούμε για την άμεση παρέμβαση σας, ώστε να υλοποιηθούν οι ειλημμένες αποφάσεις δεδομένου επίσης ότι, η τρέχουσα σταφυλική παραγωγή έχει πληγεί σε μεγάλη έκταση από έκτακτα καιρικά φαινόμενα (περονόσπορος) και το αποτέλεσμα θα είναι οι αμπελουργοί να μην έχουν εισόδημα για δύο συνεχείς χρονιές.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 336 επισκέπτες συνδεδεμένους