Εκτύπωση
PDF

16 Ιανουαρίου 2019

Πτώση της κατανάλωσης στην Ισπανία κατά 67% ανά κάτοικο σε 30 χρόνια


Προσπαθώντας να αναζωογονήσουν τον πληθυσμό των καταναλωτών κρασιού, οι Ισπανοί ξεκίνησαν μια καμπάνια ζητώντας τους να παντρέψουν το κρασί στη ζωή τους.

Η ισπανική οικιακή κατανάλωση μειώνεται δραστικά όσον αφορά τους καταναλούμενους όγκους, οι οποίοι κατακρημνίζονται χωρίς τέλος. Οι Ισπανοί στρέφονται όλο και περισσότερο προς τους οίνους ονομασίας προέλευσης.

Το 2017, η κατανάλωση κρασιού στην Ισπανία μειώθηκε ανά κάτοικο στα 8,1 λίτρα, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος ανερχόταν στα 24,8 λίτρα / κάτοικο το 1987. Σε τριάντα χρόνια δηλαδή, η κατά κεφαλήν κατανάλωση έχει μειωθεί κατά 67%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου της ισπανικής αγοράς κρασιού. «Η κατανάλωση ανά κάτοικο είναι μία από τις μεταβλητές που προκαλεί την μεγαλύτερη ανησυχία για την ισπανική βιομηχανία,» συνοψίζει η Semana Vitivinícola. Η βιομηχανία στηρίζεται στις ισπανικές εξαγωγές και αναγνωρίζει την ανάγκη ανάπτυξης νέων αγορών, όταν συρρικνώνεται η εγχώρια αγορά.

Πιο αναλυτικά, οι Ισπανοί καταναλωτές κατανάλωσαν στο σπίτι 3,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου με κύκλο εργασιών ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ το 2017. Αυτό συνιστά μείωση 2,5 και 2% σε σύγκριση με το 2016. Οι συσσωρευμένες μειώσεις αντιστοιχούν σε -236% ως προς τον όγκο, σε σύγκριση με το 1999, αλλά και -192% ως προς την αξία σε 18 χρόνια.

Η γνωστή τάση στις παραδοσιακές οινοπαραγωγές χώρες, που μείωσαν το ποσοστό κατανάλωσης προς όφελος της ποιότητας, απεικονίζεται και στην Ισπανία με την ανάπτυξη των κρασιών ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ). Η κατανάλωση ΠΟΠ αυξήθηκε σε 18 έτη από 227 σε 562 εκατ. € (ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 56% του συνολικού κύκλου εργασιών). Ταυτόχρονα, οι οίνοι χωρίς ΠΟΠ μειώνονται, ενώ οι αφρώδεις οίνοι παραμένουν σχετικά σταθεροί.

Να σημειωθεί η ισχυρή αύξηση της κατανάλωσης μπίρας, που ισοδυναμεί με 8,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα αξίας 1 δις € το 2017 (+3 και + 4% σε ένα χρόνο, +345% αλλά και +591% σε 18 χρόνια).

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 56 επισκέπτες συνδεδεμένους