Εκτύπωση
PDF

27 Νοεμβρίου 2018

Σημαντική πτώση τιμών οίνου στην Ιταλία, στην τρέχουσα περίοδο

 

Ανόμοια ποιότητα σε διάφορες περιοχές

Σύμφωνα με πηγές από Ιταλούς επαγγελματίες του κλάδου οίνου, ο όγκος του κρασιού που θα παραχθεί στην Ιταλία φέτος κυμαίνεται από 49 έως σχεδόν 56 εκατομμύρια εκατόλιτρα. "Νομίζω ότι το πραγματικό επίπεδο είναι μεταξύ 50 και 54 εκατομμυρίων εκατόλιτρα", αναφέρει ο Luigino Lazzaretto, από το μεσιτικό γραφείο Intermediazioni Lazzaretto στην Πάντοβα. Όσον αφορά την ποιότητα, ο ιταλός μεσίτης αναφέρει ένα καλό μέσο επίπεδο, "με διαφορές ανάλογα με την περιοχή", ιδίως στη Σικελία, όπου τα κρασιά είναι διαφορετικά από τα προηγούμενα χρόνια. "Η ποιότητα ορισμένων λευκών κρασιών από τη Βενετία δεν είναι πολύ καλή ούτε λόγω των παραγόμενων όγκων". Σύμφωνα με τον διεθνή μεσίτη Ciatti, σημαντικοί όγκοι συμπυκνωμένων γλευκών έχουν χρησιμοποιηθεί για να αυξηθεί ο βαθμός ορισμένων ιταλικών κρασιών, κατά μέσο όρο +10% σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι χαμηλότερες τιμές;

Ο συνδυασμός των επιπέδων ποιότητας και της αυξανόμενης παραγωγής είχε συγκεκριμένο αντίκτυπο στις τιμές των ιταλικών οίνων φέτος, και ειδικότερα στην τιμή των λευκών οίνων γενικής χρήσης. "Η τιμή των λευκών generic οίνων έχει μειωθεί κατά το ήμισυ σε σύγκριση με την τελευταία εσοδεία", επιβεβαιώνει ο Luigino Lazzaretto. Παρά την πτώση των τιμών, οι αγοραστές δεν χτυπούν την πόρτα, πιστεύοντας ότι η πτωτική τάση θα συνεχιστεί. "Οι αγοραστές προβλέπουν εξαιρετικά χαμηλές τιμές φέτος, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Για παράδειγμα, η τιμή των DOC και των IGT μειώθηκε μόνο κατά 5% ή 10% και δεν νομίζω ότι θα μειωθούν περαιτέρω. Οι αγοραστές νομίζουν ότι υπάρχει σημαντική μείωση σε όλους τους λευκούς οίνους, ανεξάρτητα από την κατηγορία, αλλά αυτό δεν επιβεβαιώνεται. Τη γνώμη του συμμερίζεται και ο Ciatti: "Έχουμε την αίσθηση ότι οι τιμές έχουν φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδό τους σε πολλά ποικιλιακά κρασιά και ονομασίες προέλευσης". Τα λευκά generic κρασιά, ο ιταλός μεσίτης υπολογίζει ότι κινούνται σε τιμή 30-31 σεντ ανά λίτρο. "Οι ξένοι αγοραστές εξακολουθούν να περιμένουν επειδή αναμένουν περαιτέρω περικοπές των τιμών, αλλά κατά την άποψή μου δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο".

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 210 επισκέπτες συνδεδεμένους