Εκτύπωση
PDF

10 Ιουλίου 2018

Νότια Αφρική, στην ξηρασία προσαρμόζονται οι αμπελοκαλλιεργητές

 

Από το τέλος του απαρτχάιντ πριν από είκοσι πέντε χρόνια, ο τομέας του κρασιού της Νότιας Αφρικής έχει γνωρίσει μια επανάσταση όσον αφορά τον εξοπλισμό, την ποιότητα, την αποδοχή του από τον κόσμο και τις εταιρικές δομές. Ωστόσο, η επίμονη ξηρασία - η οποία έφτασε στο αποκορύφωμά της φέτος - παρουσίασε τις ελλείψεις και τις προκλήσεις της τρέχουσας διάρθρωσης του τομέα.

 

Οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Vinpro, η συγκομιδή του 2018 μειώθηκε κατά 15% από πέρυσι σε 9.483.000 hl, με μεγάλες διαφορές μεταξύ περιφερειών. «Αυτό το έτος ήταν εξαιρετικά δύσκολο», παραδέχεται ο Gerhard van der Watt, διευθυντής του Perdeberg Cellar, ένα από τα οινοποιεία μέλος του Bulk Wine Centre, το οποίο αντιπροσωπεύει δυνητική αγορά 120 εκατομμυρίων λίτρων κρασιού. "Η μεγαλύτερη πτώση της παραγωγής ήταν στις περιοχές Olifants River, Swartland και Paarl, οι οποίες υποφέρουν από προβλήματα ξηρασίας. Άλλες περιοχές κατέγραψαν ελάχιστες αυξομειώσεις, ενώ η Breedekloof, μια από τις μεγαλύτερες αμπελουργικές περιφέρειες, σημείωσε ακόμη αύξηση της παραγωγής κατά 6%. Η πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη στο τέλος του περασμένου έτους, η οποία προέβλεπε την επιστροφή σε επίπεδα του 2005 (9.050.000 εκατόλιτρα), δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά η Vinpro τονίζει, τη συνολική μείωση κατά 15% ως οριστικό αποτέλεσμα, απώλεια δηλαδή 1.700.000 hl σε σύγκριση με το 2017.

 

Οι παραγωγοί προσαρμόζονται στην κλιματική αλλαγή

Η ανακούφιση κάτω από το βάρος της αρχικής πρόβλεψη μπορεί να αποδοθεί εν μέρει με τις στρατηγικές που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ξηρασίας, αναδεικνύοντας την ικανότητα των παραγωγών να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή και την ανεπάρκεια υδάτινων πόρων. Σε ορισμένες περιοχές, οι αδειοδοτήσεις για άρδευση μειώθηκαν κατά 80%, αναγκάζοντας τους παραγωγούς να υιοθετήσουν νέες τεχνικές, όπως για παράδειγμα, στο Paul Cluver wines, αγρόκτημα με 2 000 εκτάρια στην κοιλάδα Elgin νοτιοανατολικά του Κέιπ Τάουν, με εξωτικά είδη φυτών, όπως ο ευκάλυπτος και το πεύκο που εκριζώθηκαν για να προωθηθεί η φυσική βιοποικιλότητα, να βοηθηθεί η απορροή και να μειωθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Σε συνδυασμό με τη χρήση προστατευτικού στρώματος για την ανάκτηση του νερού και άρδευση την νύχτα, η περιοχή είδε τις αποδόσεις της να αυξάνονται, παρά την μείωση στο μισό των βροχοπτώσεων μεταξύ 2012/2014 και 2015/2017. Άλλα παραδείγματα όπως στο Boschendal και στη La Motte στο Franschhoek εφαρμόσθηκαν παρόμοιες στρατηγικές, με πειστικά αποτελέσματα. Ο Siobhan Thompson, διευθυντής του Wines of South Africa επιβεβαιώνει από την πλευρά του: «Υπάρχει μια σημαντική αλλαγή στη στάση υπέρ της αμπελουργίας χωρίς άρδευση και υπέρ των ανθεκτικών στην ξηρασία ποικιλιών. Εμείς εξελισσόμαστε και μεταμορφώνουμε τον εαυτό μας σε μια στιγμή που σε άλλες περιοχές εκριζώνουν τους αμπελώνες ".

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 33 επισκέπτες συνδεδεμένους