Εκτύπωση
PDF

5 Ιουλίου 2018

ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΝΕΟ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΑΝΤΑΤΟΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
Εισήγηση ΧΡΗΣΤΟΥ Γ. ΜΑΡΚΟΥ στην 57η ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΕΟΣΟΕ

Η 57ηΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ της ΚΕΟΣΟΕ, που συγκαλείται σήμερα βρίσκει τον αγροτικό πληθυσμό και ιδιαίτερα τον αμπελοοινικό κόσμο της χώρας, αντιμέτωπο με σωρεία προβλημάτων συσσωρευμένων από το παρελθόν,  αλλά και άλλων, που η παρούσα πολιτική διαχείριση δημιούργησε.

 

üΕίναι προβλήματα θεσμικού χαρακτήρα

üΕίναι ζητήματα αγροτικής πολιτικής

üΕίναι θέματα αγοράς

που και τα τρία υπονομεύουν επί της ουσίας όχι μόνο την προοπτική του αμπελοοινικού χώρου αλλά βάζουν στο στόχαστρο το αμπελουργικό εισόδημα και την βιωσιμότητα των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων της χώρας.

  

 

ΜΟΝΟ Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ

ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΑΣ

 

 

Ο συνεταιριστικός θεσμός, που θωράκισε  στο παρελθόν  τον αγροτικό χώρο απέναντι στις στρεβλές και αδηφάγες επιδιώξεις της «αγοράς» αφού κατασυκοφαντήθηκε -  όχι πάντα αναίτια – υπονομεύτηκε σε τέτοιο βαθμό όχι μόνο με το «πνεύμα» αλλά και με το « γράμμα» των δύο πιο πρόσφατων νόμων της υποτιθέμενης συνεταιριστικής νομοθεσίας.

 

Αυτοκαταργήθηκε αφού υπονομεύθηκε στο έπακρο η κορυφαία συνεταιριστική οργάνωση εκπροσώπησης των συμφερόντων του συνεταιρισμένου παραγωγικού κόσμου και στην θέση της δημιουργήθηκαν μορφώματα αμφιβόλου θεσμικής ταυτότητας, σκοπού λειτουργίας και αποτελεσματικότητας.

 

Αποτέλεσμα των προαναφερομένων είναι - σ΄αυτή την κρίσιμη καμπή -  όπου επαναπροσδιορίζεται η αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, μεσούσης της παγκόσμιας εμπορικής κρίσης που μόλις ξεκίνησε από την εμπορικό πόλεμο που κήρυξε απέναντι σ΄όλους ο πέραν του Ατλαντικού κορυφαίος μέχρι πρότινος εμπορικός εταίρος,  να εκπροσωπείται στα διάφορα ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας μας, από ιδιοτελείς εκπροσώπους ανωνύμων εταιρειών με ψευδεπίγραφο αγροτικό και συνεταιριστικό χαρακτήρα.

Και αυτό όχι μόνο με την ανοχή της κυβέρνησης και κάποιων πολιτικών δυνάμεων ,  αλλά δυστυχώς και την ευθύνη παλαιών και νεωτέρων συνεταιριστικών στελεχών.

 

Έστω και την ύστατη στιγμή πριν την ολοκληρωτική κατάρρευση, θα πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες ανατροπής της κατάστασης ακόμη και στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Είναι καθήκον μας να στηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας αυτές τις πρωτοβουλίες.

 

 

 

ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ Ε.Ε.

 

Πριν αναφερθούμε στα ζητήματα που απασχολούν τον αμπελοοινικό τομέα θα ήταν σκόπιμο να κάνουμε μια ουσιώδη αλλά σύντομη αναφορά στο ζήτημα της νέας ΚΟΙΝΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΉΣ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ της Ε.Ε. και στον ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ, που οι ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ έχουν κηρύξει κατά των βασικότερων μέχρι πρότινος εμπορικών τους εταίρων.

 

Ακόμη ηχούν βαρύγδουπα τα τύμπανα των υπερασπιστών της παγκοσμιοποίησης και των υπέρμαχων της ανεξέλεγκτης κυριαρχίας των δυνάμεων της αγοράς.

Είναι νωποί  ακόμη οι πανηγυρισμοί για τις συμφωνίες του διεθνούς εμπορίου, που στόχο είχαν επι της ουσίας όχι τις ελεύθερες ανταλλαγές των προϊόντων και των υπηρεσιών αλλά την απρόσκοπτή διακίνηση των κεφαλαίων των πολυεθνικών και την επιβολή ενός συγκεκριμένου παραγωγικού μοντέλου όπου ο παγκόσμιος καταμερισμός της εργασίας θα έχει διαφορετικό γεωγραφικό προσανατολισμό και στον πρωτογενή τομέα.

 

Είναι πρόσφατες οι  ατεκμηρίωτες κατηγορίες κατά των οικονομολόγων και των πολιτικών  που εξέφραζαν  επιφυλάξεις για την παγκόσμια οικονομική πραγματικότητα και κυρίως κατ΄αυτών που εξέφραζαν υποψίες και υποστήριζαν ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ είναι αποτέλεσμα της ολικής ομηρίας της ηγεσίας των Ευρώπης που θυσιάζει την αγροτική της παραγωγή καταργεί το πατροπαράδοτο παραγωγικό μοντέλο της ευρωπαϊκής αγροτικής εκμετάλλευσης , ερημοποιεί την ευρωπαϊκή γεωργική ύπαιθρο και προχωρεί στην πιο βαριάς μορφής εξάρτηση στην «αγροτοδιατροφική εξάρτηση» των ευρωπαϊκών λαών από τις πολιτικές επιλογές των πολυεθνικών των ΗΠΑ και των εμπορικών της εταίρων.

Και δυστυχώς η σημερινή πραγματικότητα έρχεται να δικαιώσει τους δεύτερους.

 

Είναι κρίσιμο και αναγκαίο τώρα που η Ε.Ε. επαναπροσδιορίζει την αγροτική της πολιτική να λάβει  σοβαρά υπ΄όψη τα προαναφερόμενα ζητήματα και να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο και πορεία, που θα εξυπηρετεί πρωτίστως τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών μακριά από τα λόμπι επιρροής και την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία

 


 

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ  ΚΑΙ  ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ

 

 

Το πολυσυζητημένο ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ για την διασφάλιση της βιωσιμότητας και την ανάπτυξη της Ελληνικής Αμπελουργίας, είναι το εργαλείο εκείνο, που «τυπικά» θα καθορίσει τις απαραίτητες πολιτικές και τα αναγκαία μέτρα που απαιτούνται.

 

Και λέμε  «τυπικά» για να τονίσουμε πως είναι γνωστά τόσο τα αίτια που έχουν οδηγήσει την αμπελουργία στα σημερινά αδιέξοδα όσο και οι λύσεις  των προβλημάτων που αγκυλώνουν συνολικά τον κλάδο.

 

Όμως είναι αναγκαίο και απαραίτητο το ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ, ως συμφωνία αυτοδέσμευσης ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ και  ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ  ΦΟΡΕΩΝ.

 

Και αυτή η αυτοδέσμευση δεν αφορά μονάχα ζητήματα θεσμικής κατοχύρωσης πολιτικών ή ζητήματα τεχνικής υφής και λειτουργίας. Κυρίως η αυτοδέσμευση έχει να κάνει με όρους κόστους και οικονομικού αποτελέσματος ως «τελικού»  προϊόντος που θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα της αμπελουργικής εκμετάλλευσης και θα ανατροφοδοτεί την ανάπτυξη της.

 

Είναι σημαντικό το γεγονός πως υπήρξε ταύτιση απόψεων και συνολκή δέσμευση του κλάδου μέσα από τις ζυμώσεις της ΕΔΟΑΟ, όχι μόνο για την ανάγκη σύνταξης του στρατηγικού σχεδίου όσο κυρίως για την εφαρμογή αυτών των πολιτικώνπου το σχέδιο θα καθορίσει.

 

  • ØΟι φορολογικές  επιβαρύνσεις
  • ØΟι ασφαλιστικές υποχρεώσεις παραγωγών και συλλογικών φορέων
  • ØΟ ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί, που έχει γίνει ανέκδοτο η κατάργηση του
  • ØΗ παραοικονομία  στην διακίνηση των οινικών προϊόντων
  • ØΚαι η διαρκής συρρίκνωση τόσο των αμπελουργικών εισοδημάτων όσο και των οικονομικών αποτελεσμάτων της ελληνικής οινοποιίας

 

είναι τα βαρίδια που κρατούν τον αμπελοοινικό κλάδου χαμηλά παρά τις ιδιαίτερες δυναμικές που μπορεί  υπό προϋποθέσεις να αναπτύξει

 

 

 

Η ΕΙΚΟΝΑ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

 

 

Οι αμπελουργικές εκτάσεις:     συνεχίζουν να μειώνονται

[από 817.435 στρ το 1990

στα 627.281 στρ το 2017 ]

 

Η οινική  παραγωγή:               έχει σταθεροποιηθεί στα χαμηλά επίπεδα των

250.000 tn      (από 401.600 tnτο  1991 στους

 

250.110 tnτο  2017  )

 

Τα οινικά αποθέματα:               σταθερά

 

 

 

Οι οινικές εξαγωγές:            παρουσίασαν ελαφρά μείωση του όγκου σε

ποσοστά της τάξης του  1% (2017: 30.012 tn)

και αύξηση σε αξία της τάξης του 5%

(76.932.673 € το   2017)

 

Οι εισαγωγές οίνου:         παρουσίασαν μείωση των εισαγόμενων όγκων

κατά 19%  (2016: 20.793 tn)

(2017:  16.838 tn) και

αύξηση σε αξία 10%  (2016 : 33.865.748 €)

(2017:  37.015.314 €)

 

Η κατανάλωση οίνου:      έπεσε ελαφρά το 2017 σε σχέση με τον

προηγούμενο χρόνο

 

Οι τιμές σταφυλιού

στον παραγωγό: συνεχίζουν να είναι σε χαμηλά επίπεδα

( 0,30 λ./kgκατά μέσο όρο)

 

Ενώ οι τιμές κρασιού:      στην  χονδρική διαμορφώνονται κατά μέσο όρο

στα  65 – 70 λεπτά /lit  για τους λευκούς οίνους και

στα 70 – 90 λεπτά /lit    για τους ερυθρούς

 

 

 

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΟΣΟΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

 

 

 

 

Μέσα στην δίνη της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης δεν θα μπορούσε η ΚΕΟΣΟΕ να μείνει ανεπηρέαστη.

Τα έσοδα της οργάνωσης τα προερχόμενα απ  τις καταβολές των εισφορών οινοποίησης των μελών της ΚΕΟΣΟΕ περιορίζονται σε ασυνήθη χαμηλά επίπεδα και σε συνδυασμό με τις μειώσεις των τιμών των ενοικίων των ακινήτων της οργάνωσης εξαιτίας της κρίσης, δημιουργούν οικονομικά αποτελέσματα αρνητικά.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται η περιστολή των δαπανών της οργάνωσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί ισορροπητικά η μείωση των εσόδων με αποτέλεσμα σ΄ ένα σημαντικό βαθμό να δυσχεραίνεται το έργο της οργάνωσης, που παρ΄ όλα αυτά, όπως θα δείτε και στην συνέχεια, εξακολουθεί να είναι σημαντικό και πολύπλευρο.

 

 

 

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ

üΝέες ΄Αδειες φύτευσης – Σχέδια Βελτίωσης

Ένταξη και χρηματοδότηση τους από τα σχέδια βελτίωσης του Π.Α.Α. Παρεμβάσεις στο κόστος αμπελοκαλλιέργειας και στην υιοθέτηση της ως κλάδου προτεραιότητας σε 12 από τις 13 Περιφέρεις της χώρας

Αποτέλεσμα : Κάθε Σχέδιο Βελτίωσης που περιλαμβάνει εγκατάσταση οιναμπέλων , εγκρίνεται και χρηματοδοτείται

üΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΔΟΑΟ στους συνεταιρισμούς

Ιδιαίτερα δημιουργική, αντικειμενικά αποτελεσματική και δραστήρια η Διοίκηση Β. ΑΡΓΥΡΗ. Ολόπλευρη η υποστήριξη του έργου της από τον μηχανισμό της ΚΕΟΣΟΕ

 

üΥΠΟΓΡΑΦΗ από ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και ΕΔΟΑΟτου μνημονίου συνεργασίας με σκοπό την εκπόνηση τους στρατηγικού σχεδίου για την Ελληνική αμπελουργία

üΣυμμετοχή ΚΕΟΣΟΕ στο πρόγραμμα προώθησης της ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ «VitiViniLab»

üΟριστική έγκριση και χρηματοδότηση της ΚΕΟΣΟΕ ως φορέα υλοποίησης του προγράμματος κατάρτισης «ΟΙΝΟΓΝΩΝΣΙΑ» που αφορά την επιμόρφωση 981 ατόμων σε πανελλαδική κλίμακα

üΣυναντήσεις, παρεμβάσεις, ενέργειες συνεχείς, για την κατάργηση του Ε.Φ.Κ.στο κρασί

 

üΑναλύσεις, μελέτες, μετρήσεις και πονήματα για στατιστικά δεδομένα και αναλυτικά στοιχεία  εισαγωγών και εξαγωγών

 

 

üΟυσιαστική παρέμβαση ΚΕΟΣΟΕ υπέρ των Οινοποιητικών Συνεταιρισμών στο μέτρο των «ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ» της ΚΟΑ ΟΙΝΟΥ

 

üΣυμμετοχή ΚΕΟΣΟΕ στις συνεδριάσεις των επιτροπών του υπουργείου Ανάπτυξης και ΥΠΑΑΤ για τη «Στρατηγική 2021»

 

 

üΠαρέμβαση της ΚΕΟΣΟΕ στο ΥΠΑΑΤ που έγινε δεκτή για την αναγραφή χρήσης ζάχαρης στις ετικέτες των οίνων, σαν πληροφοριακό στοιχείο για τους καταναλωτές

 

üΠαρεμβάσεις ΚΕΟΣΟΕ στην διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για:

διεπαγγελματικές οργανώσεις

προβολή προώθηση οίνων

Εθνικό πρόγραμμα στήριξης

 

üΤροφοδοσία και συνεχής διεύρυνση της επισκεψιμότητας , της ηλεκτρονικής σελίδας της ΚΕΟΣΟΕ

üΈκδοση 120 καθοδηγητικού και ενημερωτικού χαρακτήρα εγκυκλίων προς τα μέλη

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 33 επισκέπτες συνδεδεμένους