Εκτύπωση

27 Νοεμβρίου 2017

Tα νέα μοντέλα κατανάλωσης και η χαμηλή διαθεσιμότητα ωθούν τους χύμα οίνους

Είκοσι τρεις χώρες εκπροσωπήθηκαν φέτος στην World Bulk Wine Exhibition.

Περισσότεροι από 6.000 επισκέπτες και 200 ​​παραγωγοί προσήλθαν στις 20 και 21 Νοεμβρίου στην παγκόσμια Έκθεση χύμα οίνων στο Άμστερνταμ, συγκεντρώνοντας πάνω από το 75% των συναλλαγών οίνων χύμα, στον κόσμο.

Η ατμόσφαιρα ήταν ξεχωριστή, δεδομένης της παγκόσμιας κατάστασης φέτος. Η έκθεση επέτρεψε σε επαγγελματίες από 23 χώρες να πάρουν μια πρώτη ιδέα για την ποιότητα των οίνων από την συγκομιδή του 2017 στο βόρειο ημισφαίριο, αλλά και για τη δυνητική συγκομιδή του 2018 στο νότιο ημισφαίριο. Οι ρυθμοί εξέλιξης της αγοράς χύμα οίνων ήταν της τάξης του 20% αλλά φέτος ορισμένοι παραγωγοί δεν συμμετείχαν λόγω έλλειψης όγκων. Οι απουσίες δεν οφείλονται στην αδυναμία ικανοποίησης της τρέχουσας ζήτησης, αλλά στην αδυναμία ανάπτυξης νέων αγορών. Η αδυναμία της τροφοδοσίας μπορεί να στρέψει στον ποιοτικό προσανατολισμό του όγκου, γεγονός που έχει γίνει αντιληπτό εδώ και καιρό. Εκτός από τα βιολογικά κρασιά, η ανάπτυξη νέων ποιοτικών προϊόντων βρίσκεται σε εξέλιξη. Η μεγάλη καινοτομία του τομέα, που σημειώνεται στην WBWE, είναι η εξειδίκευση ορισμένων παραγωγών στους υψηλής ποιότητας χύμα οίνους.

 

Το BIB και το κρασί προσφέρουν νέες προοπτικές

Η τάση αυτή αντανακλάται στις νέες φόρμουλες που προσφέρονται φέτος στην Έκθεση. Εκτός από το Bulk Wine Club, το οποίο σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους επιχειρηματίες χύμα οίνων στην ανάγνωση μιας αγοράς που συχνά περιγράφεται ως αδιαφανής, το 2017 πραγματοποιήθηκε μια σειρά διασκέψεων υψηλού επιπέδου με διάσημους ομιλητές όπως ο Michel Rolland. Για να υποστηρίξουν την ποιοτική βελτίωση των χύμα οίνων, οι επιχειρηματίες επενδύουν ολοένα και περισσότερο στην τεχνολογία. Μέσω αυτών των διασκέψεων, επιδιώκεται να επικοινωνηθεί ότι το χύμα κρασί δεν είναι συνώνυμο της κακής ποιότητας, ενώ ανταποκρίνεται σε μια ισχυρή ζήτηση πληροφοριών και επεξηγήσεων σχετικά με τα εργαλεία που υπάρχουν για την καλύτερη αξιοποίηση αυτών των κρασιών. Η εξέλιξη της κατανάλωσης οδηγεί, στην πραγματικότητα, σε νέες συνήθειες και σε νέες ευκαιρίες. Η σημερινή τάση των νέων καταναλωτών είναι να πίνουν λιγότερο, αλλά και να διαφοροποιήσουν τις απολαύσεις, συμπεριλαμβανομένης της αλίευσης ξένων οίνων. Τα Bag In Box και οι οίνοι που σερβίρονται σε ποτήρι ανταποκρίνονται τέλεια σε αυτούς τους νέους τρόπους κατανάλωσης και ανοίγουν νέες πόρτες για τους επιχειρηματίες χύδην οίνων.