Εκτύπωση
PDF

23 Φεβρουαρίου 2017

Επαληθεύεται η πρόβλεψη της ΚΕΟΣΟΕ για τον ΕΦΚ στο κρασί: ὤδινεν ὄρος καὶ ἔτεκεν μῦν

Τον Δεκέμβριο του 2015 η ΚΕΟΣΟΕ είχε δημοσιοποιήσει τις προβλέψεις της για το ύψος των προσδοκώμενων εσόδων από τον ΕΦΚ στο κρασί χαρακτηρίζοντας το όλο εγχείρημα με τη φράση «ὤδινεν ὄρος καὶ ἔτεκεν μῦν» από το έργο του ιστορικού Λουκιανού «Πῶς δεῖ ἱστορίαν συγγράφειν».

Τελικά σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της ΚΕΟΣΟΕ οι εισπράξεις από τον ΕΦΚ στο κρασί ανήλθαν στο ύψος των 23,6 εκ. €, όταν ο αρχικός προϋπολογισμός του υπουργείου Οικονομικών προϋπολόγιζε έσοδα 120.000.000 € (ΕΦΚ 40 € / HL), βασισμένα στην καθ’ υπολογισμό επίσημη κατανάλωση βάσει των ισοζυγίων οίνου που ανερχόταν κατά μέσο όρο στα 3.000.000 HL.

Βέβαια ο ΕΦΚ μειώθηκε στο μισό (20 € / HL), τα μεγέθη που υπολόγιζε το υπουργείο Οικονομικών αφορούσαν σύλλασπο οίνο, ενώ τα επίσημα στοιχεία όπως απέδειξε με τις αναφορές της η ΚΕΟΣΟΕ, ήταν μακράν της πραγματικότητας, αφού το 65% της παραγωγής των σταφυλιών (οινοποιήσιμων και μη), δεν δηλώνεται.

Την απατηλή αυτή προσδοκία για εκτίμηση εσόδων ύψους 60 εκ. € επί κατανάλωσης 3.000.000 HL, ήρθε εν τοις πράγμασι να διαψεύσει το ύψος των εισπραχθέντων εσόδων από τον ΕΦΚ στο κρασί (23,6 εκ. €) που αντιστοιχεί σε φορολόγηση μόνο 1.180.000 HL, έναντι καταναλούμενων (επίσημα) 2.500.000 HL οίνου ετησίως.

Η συσχέτιση των μεγεθών αποδεικνύει με βάση τα επίσημα στοιχεία ότι φορολογήθηκε το 47,2% των δηλωθεισών ποσοτήτων, ενώ διέφυγε του φόρου το 52,8%. Εάν στα επίσημα στοιχεία παραγωγής και συνεπώς κατανάλωσης προστεθούν και αυτά που δεν δηλώνονται τότε το ποσοστό του φορολογούμενου οίνου μειώνεται στο 35%, όπως η ΚΕΟΣΟΕ έχει τεκμηριώσει στο παρελθόν.

Όμως η διαπίστωση αυτή έχει σημαντικές παράπλευρες επιπτώσεις, η κύρια των οποίων αφορά τα οινοποιεία που δεν αποκρύπτουν φορολογητέα ύλη (κατά τη διακίνηση του οίνου) και ιδιαίτερα τα συνεταιριστικά οινοποιεία, που σε κανένα από αυτά το Διοικητικό του Συμβούλιο δεν μπορεί να λάβει απόφαση για «μαύρη» διακίνηση οίνου. Επακόλουθο βέβαια η πτώση κύκλου εργασιών, η έλλειψη ρευστότητας, η καθυστέρηση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (ακόμη και του ΕΦΚ στο κρασί) και τέλος η τελευταία γραμμή άμυνας που αφορά τη μείωση των λειτουργικών δαπανών συμπεριλαμβανομένων και των αναγκαστικών απολύσεων.

Και τελικά ποιο είναι το συνολικό όφελος του Δημοσίου; Μηδενικό ή και αρνητικό κατά την άποψή μας, αφού η απώλεια εσόδων από τον ΕΦΚ, τον ΦΠΑ και το φόρο εισοδήματος των παραοικονομούντων, αλλά και των αντιστοίχων φόρων που δεν εισπράττονται λόγω μείωσης του κύκλου εργασιών των νόμιμων οινοποιείων είναι μεγαλύτερη από τα έσοδα του ΕΦΚ στο κρασί.

Πριν από λίγο καιρό ο πρωθυπουργός διατύπωσε ρητά στην ελληνική Βουλή, ότι θα επανεξετασθεί ο ΕΦΚ στο κρασί. Όσο παρέρχεται ο χρόνος το ελληνικό Δημόσιο χάνει έσοδα από την επιβολή του, ο ΕΦΚ στο κρασί πρέπει να ξαναγίνει μηδενικός, τώρα.

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 290 επισκέπτες συνδεδεμένους