Εκτύπωση
PDF

21 Φεβρουαρίου 2017

Αυξημένες δυνατότητες εξαγωγής ελληνικού οίνου

Το γραφείο Οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στη Βουδαπέστη, απέστειλε ενημέρωση σχετικά με την φετινή κατάσταση αγοράς στην Ουγγαρία και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Συμβουλίου Οινοποιών Ουγγαρίας (HNT), η φετινή παραγωγή οίνου στη χώρα αναμένεται να είναι σημαντικά μειωμένη, εξαιτίας της μεγάλης καταστροφής που προκάλεσαν στους αμπελώνες οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός κατά τον μήνα Ιανουάριο.

Το Συμβούλιο Οινοποιών Ουγγαρίας έχει 23 μέλη τα οποία εκπροσωπούν συνολικά 313 ουγγρικές οινικές κοινότητες, δηλαδή σχεδόν το 60% των αμπελοκαλλιεργειών της Ουγγαρίας. Σε σχετικές δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του ΗΝΤ, κ. Ottó Légli, επεσήμανε ότι η μείωση της παραγωγής -και της προσφοράς- σταφυλιών οινοποιίας, θα επιφέρει αύξηση της τιμής τους, και αναπόφευκτα, οι οινοποιοί θα μετακυλίσουν την αύξηση αυτή στο τελικό προϊόν, δηλαδή, στο κρασί.

Αναλύοντας τα στοιχεία του παρακάτω πίνακα, διαπιστώνουμε ότι η μέση εγχώρια παραγωγή οίνου κατά τη διάρκεια των ετών 2010-2014 εμφανίζεται ελαφρώς μεγαλύτερη (274,1 εκ. λίτρα) έναντι της μέσης εγχώριας κατανάλωσης (235,9 εκ. λίτρα). Εντούτοις, η παραγωγή δεν επαρκεί για να καλύψει ταυτόχρονα και τις εξαγωγικές δυνατότητες της χώρας και κατά συνέπεια η Ουγγαρία βασίζεται στις εισαγωγές προκειμένου να ικανοποιήσει την αυξημένη ζήτηση (εσωτερική και εξωτερική).

Ισοζύγιο Οίνου Ουγγαρίας

(σε εκ. λίτρα)

Παραγωγή

Εισαγωγές

Εξαγωγές

Εγχώρια Κατανάλωση

Σύνολο

Κατά Κεφαλήν

(σε λίτρα)

2010

176,2

18,3

84,6

234,5

23,4

2011

282,2

54,1

62,7

259,1

26

2012

224,3

56,6

65

235,5

23,7

2013

294,4

60,6

62,1

235,7

23,8

2014

258,5

46,6

72,3

214,9

21,8

Πηγή: Στατιστική Υπηρεσία Ουγγαρίας (KSH)

 

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω στοιχεία και συνεκτιμώντας τα με τα αποτελέσματα της μελέτης του ΗΝΤ, είναι βέβαιο ότι η Ουγγαρία θα αναγκαστεί να εισάγει ακόμα περισσότερες ποσότητες οίνου το 2017 προκειμένου να καλύψει το έλλειμμα που θα δημιουργηθεί στην εγχώρια αγορά εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Οι εμπορικές δυνατότητες που διαμορφώνονται για Έλληνες παραγωγούς/εξαγωγείς είναι προφανείς.

 

Οι φορείς παρακαλούνται για την άμεση ενημέρωση των μελών τους με την επισήμανση ότι το Γραφείο ΟΕΥ Βουδαπέστης δύναται να παράσχει σε Έλληνες εξαγωγείς, καταλόγους με στοιχεία επικοινωνίας εισαγωγικών εταιρειών οίνου και αλκολούχων ποτών στην Ουγγαρία, και να υποστηρίξει τις εξαγωγικές προσπάθειες των ελληνικών επιχειρήσεων.

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 205 επισκέπτες συνδεδεμένους