Εκτύπωση
PDF

11 Ιουλίου 2016

Copa Cogeca για την επερχόμενη συγκομιδή

Η νέα πρόβλεψη των Copa και Cogeca δείχνει μια συγκομιδή πτωτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση φέτος σε σχέση με πέρυσι.

Ο Thierry Coste, πρόεδρος της ομάδας εργασίας «Οίνος», δήλωσε στις 22 Ιουνίου ότι η νέα πρόβλεψη των Copa και Cogeca αποκάλυψε ότι η ευρωπαϊκή συγκομιδή σταφυλιών φέτος θα είναι σίγουρα κάτω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους, κυρίως λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών.

Η δήλωση αυτή έγινε μετά τη συζήτηση σχετικά με τις νέες εκτιμήσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας «Οίνος» των Copa-Cogeca στις Βρυξέλλες.

Μετά τη συνάντηση, ο κ Coste, δήλωσε : «Πρόσφατα, γίναμε μάρτυρες ακραίων καιρικών φαινομένων, που χαρακτηρίζονται από καταρρακτώδεις βροχές ,παγετό και χαλάζι, επεισόδια αρκετά απρόβλεπτα σε πολλές χώρες παραγωγής. Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι η συγκομιδή του 2016 για την EU28 θα είναι χαμηλότερη από εκείνη του προηγούμενου έτους, η οποία ήταν ιδιαίτερα καλή, και παρόμοια με τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 2014 ".

«Η κατάσταση στην αγορά είναι πιο θετική στην Ιταλία, ιδιαίτερα στις εξαγωγικές αγορές, η Γαλλία παρουσίασε μείωση της κατανάλωσης στον ξενοδοχειακό τομέα, στα εστιατόρια και στις καφετέριες. Η Ισπανία έχει από την πλευρά της πραγματοποιήσει εξαγωγές ρεκόρ, ιδιαίτερα για χύμα κρασιά, σε αντίθεση με την χαμηλή τιμή ανά εκατόλιτρο. Οι τιμές θα μπορούσαν να συνεχίσουν να μειώνονται λόγω της εισροής των φθηνών εισαγωγών », πρόσθεσε ο κ Coste.

Η ομάδα εργασίας συζήτησε επίσης τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της έρευνας και τα εργαλεία για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των ασθενειών του ξύλου και των σταφυλιών στους αμπελώνες. Η Επιτροπή παρουσίασε τρέχοντα ερευνητικά προγράμματα για το αμπέλι, συμπεριλαμβανομένου ενός ερευνητικού προγράμματος, ως μέρος του προγράμματος Ορίζοντας 2020 (WiNetwork), και μια ομάδα PEI-AGRI που εστιάζει στα παράσιτα και στις ασθένειες στην αμπελουργία. Η ομάδα συζήτησε επίσης τις δυνατότητες της εμπορικής χρήσης των ποικιλιών ανθεκτικών στην ξηρασία . Αν και εμπορική άποψη, αυτές οι ποικιλίες που δεν είναι επί του παρόντος ευνοημένες, μπορεί να γίνει στο σχετικά εγγύς μέλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στην ανθεκτικότητα των φυτών.

Τέλος, η ομάδα προέβη σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τον τομέα φυτωρίων αμπέλου. Οι χώρες που κυριαρχούν στον τομέα των μητρικών φυτειών για την παραγωγή σε φυτώρια υποκειμένων και μοσχευμάτων είναι η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία και, σε μικρότερο βαθμό, την Πορτογαλία και η Ουγγαρία, ενώ 373.000.000 φυτά που πωλήθηκαν σε όλο τον κόσμο το 2016, προέρχονται από φυτώρια.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 149 επισκέπτες συνδεδεμένους