Εκτύπωση
PDF

19 Ιανουαρίου 2016

Υπερβολικά μεγάλο ενδιαφέρον για 31.300 στρέμματα νέων φυτεύσεων αμπελιών

Ολοκληρώνεται η επεξεργασία των στοιχείων που προκύπτουν από τις αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για νέες φυτεύσεις, με το καθεστώς που προβλέπει χορήγηση αδειών για εκτάσεις ίσες με το 1% της επιφανείας του εθνικού αμπελώνα για το 2016.

Τα κανονικά αιτήματα θα υποβάλλονται από την 1η Μαρτίου έως τις 15 Απριλίου, αλλά εντύπωση προκαλεί το πλήθος των αιτούντων που ανέρχονται σε 2.500, ενώ το ύψος των εκτάσεων που αιτούνται αντιστοιχεί σε 31.300 στρέμματα σε όλη την επικράτεια.

Μάλιστα αρκετοί αιτούντες ζητούν πάνω από 40 στρέμματα, γεγονός που προκαλεί απορίες, αφού όπως έχει ανακοινώσει η ΚΕΟΣΟΕ οι νέες άδειες φύτευσης, δεν θα υπάγονται στα προγράμματα αναδιάρθρωσης αμπελώνων για τη δράση προετοιμασίας εδάφους – φύτευσης, που αντιστοιχεί σε δαπάνη περίπου 1000 € ανά στρέμμα.

Οι αιτούντες αμπελουργοί θα μπορούν να ενισχυθούν μόνο για την δράση των “Τεχνικών διαχείρισης αμπελώνα” με ποσό που ανέρχεται στα 300 € περίπου, συνεπώς οι δαπάνες φύτευσης θα πρέπει να καλυφθούν από τον ίδιο αμπελουργό – παραγωγό.

Είναι γεγονός συνεπώς ότι για κάθε αιτούμενο στρέμμα με την καινούργια άδεια φύτευσης ο παραγωγός πρέπει να καταβάλλει περίπου 1000 €. Αυτή την χρονική περίοδο έχουν υποβληθεί αρκετά αιτήματα για 100 στρέμματα, που προϋποθέτουν την διάθεση 100.000 € (!!!) όταν το περιβάλλον για τον αμπελοοινικό τομέα είναι αρνητικό, εξαιτίας της επιβολής ΕΦΚ στο κρασί.

Επιπλέον η διαφαινόμενη λύση για ένταξη της αναδιάρθρωσης των αμπελώνων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης δεν φαίνεται τουλάχιστον φέτος να είναι εφικτή, εξαιτίας της ανυπαρξίας μηχανισμών ελέγχου.

 

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 221 επισκέπτες συνδεδεμένους