Εκτύπωση
PDF

4 Νοεμβρίου 2015

ΕΔΟΑΟ: Το ελληνικό κρασί κέρδισε τις εντυπώσεις στο παγκόσμιο συνέδριο των wine bloggers

Ακόμη ένα σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση της θέσης του στις αγορές έκανε το ελληνικό κρασί, περνώντας με επιτυχία ένα κρίσιμο τεστ μπροστά στο ειδικό και απαιτητικό ακροατήριο που συναποτελούν οι wine bloggers απ’ όλο τον κόσμο, ομάδα με επιρροή στη διαμόρφωση των καταναλωτικών προτιμήσεων και των τάσεων της οινικής αγοράς. Συγκεκριμένα, το ελληνικό κρασί απέσπασε ιδιαίτερα ευμενή σχόλια για τα ποιοτικά γνωρίσματά του στο Διεθνές Συνέδριο για την Digital Επικοινωνία στο Plovdiv της Βουλγαρίας, όπου  συμμετείχε  μέσω της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου  σε ένα Masterclass για το Ξινόμαυρο και σε  μία ανοιχτή εκδήλωση γευσιγνωσίας (walk around tasting) 30 κρασιών – πρεσβευτών από όλη την Ελλάδα.

Το Masterclass με θέμα "Xinomavro on Fire: Exploring the Terroirs" έδωσε τη δυνατότητα σε περίπου 50 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο να ανακαλύψουν τις δυναμικές της ανερχόμενης διεθνώς αυτής ποικιλίας, μέσω 10 ετικεττών (από Αμύνταιο,  Ραψάνη, Γουμένισσα και Νάουσα) που παρουσιάστηκαν από  τον κ.  Γιάννη Καρακάση (Master of Wine – MW) και από τον κ. Γρηγόρη Μιχαήλο (Dip WSET).

Όπως ειπώθηκε, το Ξινόμαυρο δείχνει πλέον καθαρά ότι μπορεί να έχει μέλλον στις αγορές του κόσμου αποτελώντας ένα από τα πιο ισχυρά χαρτιά του ελληνικού κρασιού. Αν και δύσκολη ποικιλία, τόσο για τον αμπελουργό όσο και για τον οινοπαραγωγό, καταφέρνει να δώσει μερικά από τα πιο πολύπλοκα terroir κρασιά στον κόσμο με μοναδική αρωματική συνθετότητα και ένα καταπληκτικό παιχνίδι υφών στο στόμα. Δυο ακόμη "συν",  οι μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης των κρασιών αλλά και η πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής.

Εξίσου θετικές και ελπιδοφόρες ήταν οι εντυπώσεις για τα  30 ελληνικά κρασιά – πρεσβευτές από βασικές αμπελουργικές ζώνες ( Πελοπόννησο, Σαντορίνη, Νάουσα, Αμύνταιο, Ραψάνη, Γουμένισσα, Κρήτη, Δράμα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Αττική, Κεντρική Ελλάδα, Θεσσαλονίκη, Σάμο)  που συμμετείχαν στην ανοιχτή εκδήλωση γευσιγνωσίας (walk around tasting) κρασιών από διάφορες περιοχές του κόσμου.

«Πρόκειται για ένα ακόμη θετικό μήνυμα της συντελούμενης  αλλαγής των παραστάσεων που υπάρχουν για το ελληνικό κρασί»  είπε ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ κ. Γιάννης Βογιατζής αναφερόμενος στο συνέδριο. Επίσης, συσχέτισε τα ποιοτικά βήματα που έχουν γίνει στο προϊόν και την καλύτερη πλέον υποδοχή του, από ειδικούς και μη, με την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου και τις πολυεπίπεδες δράσεις της (προβολή, εξωστρέφεια, περαιτέρω ποιοτική βελτίωση, ενίσχυση ανταγωνιστικότητας κλπ). «Όλα αυτά», τόνισε, «θα συνεχισθούν με ακόμη μεγαλύτερη συνέπεια».

“Συνολικά θεωρώ ότι, πρώτον, ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία προώθησης του ελληνικού κρασιού σε σημαντικούς ανθρώπους της βιομηχανίας κρασιού και δεύτερον, ότι το ελληνικό κρασί έδωσε μία εξαιρετική εικόνα τόσο ποιοτικά, όσο οργανωτικά και επικοινωνιακά”, ανέφερε ο κ.Γιάννης Καρακάσης MW.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά ένα hashtag σχετικό με κρασί (το #DWCC2015) έγινε  trend στο ελληνικό twitter καταλαμβάνοντας την ημέρα του Masterclass τη δεύτερη θέση συνολικά.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 200 επισκέπτες συνδεδεμένους