Εκτύπωση
PDF

24 Σεπτεμβρίου 2015

Οι επιδημίες ως αιτία μείωσης της παραγωγής οίνου στη Γαλλία

Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα στην παραγωγή οίνου παγκοσμίως, με ποσοστό 16% της παγκόσμιας παραγωγής

και εξαγωγές σχεδόν 7 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

 

Σύμφωνα με έρευνες του Γαλλικού Ινστιτούτου Οίνου , οι ασθένειες που έπληξαν τους αμπελώνες κατά την τελευταία δεκαπενταετία, κατέστησαν μη παραγωγικό το 13% της εγχώριας παραγωγής του εν λόγω προϊόντος. Η επιδημία πλήττει σχεδόν όλες της περιοχές αμπελώνων στη Γαλλία ενώ έχει πλήξει επίσης την Ισπανία και την Ιταλία, χώρες οι οποίες ευρίσκονται με την σειρά τους στις πρώτες θέσεις στην παγκόσμια παραγωγή οίνου.

Η καταστροφή αυτή των αμπελώνων οδήγησε στη μείωση του τζίρου κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε έναν κλάδο που έχει κύκλο εργασιών πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ και 258.000 εργαζομένους. Βάσει των ευρημάτων της έρευνας, το 0,5-1% της συνολικής παραγωγής επηρεάζεται από τις επιδημίες. Οι επιπτώσεις των επιδημιών διαφοροποιούνται ανάλογα με τις ποικιλίες των σταφυλιών και τις περιοχές όπου ευρίσκονται οι αμπελώνες.

Δύο είναι οι ασθένειες που έχουν σήμερα καταγραφεί: Η 1η ονομάζεται Esca, η οποία προκαλείται από ένα μανιτάρι και η 2η μία βακτηριακή ασθένεια με την ονομασία “flavescence dorée” που μεταδίδεται από ένα έντομο . Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισής της 1ης ασθένειας είναι το αρσενικό νάτριο, του οποίου όμως η χρήση έχει απαγορευθεί από το 2011. Για τη δεύτερη περίπτωση, που πλήττει μόνο τους αμπελώνες του νότου της Γαλλίας , η μόνη λύση είναι το ξερίζωμα του αμπελιού.

Σύμφωνα με την επιτροπή έρευνας και ανάπτυξης του δημόσιου οργανισμού France AgriMer, οι απώλειες κυμαίνονται μεταξύ 3 με 5 εκατομμυρίων εκατόλιτρων ετησίως τα οποία δεν κρίνονται ικανά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς.

Μετά από μικρή έρευνα που πραγματοποίησε η ΚΕΟΣΟΕ ανά την Ελλάδα, οι ασθένειες ξύλου δεν απουσιάζουν σε διάφορες αμπελουργικές περιοχές (Κρήτη, Μεσσηνία, Κορινθία κλπ).

Το θέμα έχει απασχολήσει και την ομάδα Οίνος στην Copa-Cogeca, η οποία πρότεινε αφενός την δημιουργία ενός παρατηρητηρίου των ασθενειών του ξύλου του αμπέλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αφετέρου την ενίσχυση των διαθέσιμων μέσων ενάντια στις ασθένειες της αμπέλου.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 149 επισκέπτες συνδεδεμένους