Εκτύπωση
PDF

22 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 2015: Μείωση παραγωγής, αλλά υψηλές ποιοτικές επιδόσεις

Χρονολόγιο:

 

Ο φετινός τρύγος στη Σαντορίνη ξεκίνησε μια εβδομάδα αργότερα σε σύγκριση με την ημερομηνία έναρξης των τελευταίων δέκα χρόνων. Η ωρίμαση κινήθηκε σε φυσιολογικά επίπεδα και οδήγησε στο παρακάτω χρονολόγιο:

Όλες οι ποικιλίες από το σύνολο των αμπελώνων τρυγήθηκαν με το χέρι και παραδόθηκαν στο οινοποιείο μας έως τις 31 Αυγούστου.

 

Κλιματολογικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της χρονιάς:

• Χειμώνας: Ήπιος με αρκετές βροχοπτώσεις (341mm), φαινόμενο που δεν συναντάται συχνά στη Σαντορίνη. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στα τέλη Μαΐου.

• Άνοιξη: Ζεστή με αρκετές ασθενείς βροχές στο σύνολό της.

  • Στις αρχές Απριλίου και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Εβδομάδα, ισχυροί και ιδιαίτερα ψυχροί βόρειοι άνεμοι έπνευσαν στην περιοχή προκαλώντας ζημιές στα αμπέλια που βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο έκπτυξης των καρποφόρων οφθαλμών. Ανάλογα με την εποχή που κλαδεύτηκαν τα αμπέλια, οι βλαστοί μήκους 10-30 εκ. ήταν πριν την ανθοφορία με εμφανείς μικρούς καρπούς σταφυλιών. Οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν επιπλέον αμμοβολή με σκόνη και ελαφρόπετρα, η οποία επέτεινε τις ζημιές.
  • Ο Μάιος –σχεδόν καθ΄όλη τη διάρκειά του- χαρακτηρίστηκε από υψηλό ποσοστό υγρασίας, γεγονός που δημιούργησε ιδανικές συνθήκες για ανάπτυξη περονόσπορου. Οι Σαντορινιοί αμπελουργοί, φροντίζοντας τους αμπελώνες τους με την εμπειρία που διαθέτουν και τις οδηγίες των γεωπόνων της Ένωσης Σ. Θ. Π., κατάφεραν να περιορίσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρόβλημα.

• Καλοκαίρι: Τυπικό νησιωτικό, χωρίς πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με δροσερά μελτέμια τον Ιούλιο και με αρκετή υγρασία που απλά καθυστέρησε την ωρίμαση. Απουσία καύσωνα.

Γενικά, η ανάπτυξη των αμπελιών έλαβε χώρα σεσυνθήκες που δεν στρέσαραν τα φυτά, διαφυλάσσοντας μια ομαλή διαδικασία φωτοσύνθεσης,χωρίς ασθένειες (εκτός από τα πολύ περιορισμένα περιστατικά περονόσπορου) και καταλήγοντας σε ήπια και ποιοτική ωρίμαση των σταφυλιών. Τα σάκχαρα παρέμειναν σε καλά επίπεδα ανά ποικιλία, γεγονός που αναμένεται να συμβάλλει στην παραγωγή οίνων χωρίς εξάρσεις στον αλκοολικό τίτλο.

 

Η παραγωγή του 2015:

Η συνολική παραγωγή εμφανίστηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μειωμένη κατά 35% σε σχέση με τη μέσηπαραγωγή του νησιού (5% μείωση από το 2014), και ανήλθε στους 2.600 τόνους περίπου. Αυτό οφείλεται στις κλιματολογικές συνθήκες που παρουσιάστηκαν κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας (περιγράφονται αναλυτικά στην ενότητα «Κλιματολογικές συνθήκες»).

Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων SantoWines παρέλαβε περίπου το 40% της συνολικής παραγωγής του νησιού. Εξακολουθεί να είναι το πρώτο οινοποιείο σε όγκο παραγωγής, σε σύνολο 14 πλέον οινοποιείων που δραστηριοποιούνται στη Σαντορίνη.

 

Οινοποίηση και εκτιμήσεις:

Παρά τη μείωση της παραγωγής, η φετινή χρονιά έχει προϋποθέσεις για την παραγωγή κρασιών υψηλών ποιοτικών επιδόσεων. Ενώ σχεδόν όλες οι δεξαμενές έχουν αποζυμώσει, τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Οι φετινές «Σαντορίνες» αναμένεται να είναι αρωματικά έντονες και ευχάριστες.

• Αρωματικό μπουκέτο από λευκά άνθη, εσπεριδοειδή όπως λεμόνι, γκρέιπφρουτ και λευκόσαρκα φρούτα όπως πεπόνι, ροδάκινο και αχλάδι.

• Στόμα νευρώδες με έντονη οξύτητα σε συνδυασμό με τη χαρακτηριστική ορυκτότητα της Σαντορίνης.

• Σώμα πλούσιο και γεμάτο με ιδιαίτερη ένταση.

• Η μειωμένη στρεμματική απόδοση φαίνεται ότι βοήθησε στην ενίσχυση του χαρακτηριστικού ορυκτού χαρακτήρα της Σαντορίνης.

Οι οξύτητες των φετινών οίνων ανάλογα με το βαθμό ωριμότητας κυμαίνονται από 6,2 έως 7 gr/lt (εκφρασμένη σε τρυγικό οξύ) και το pH τους από 3,0 έως 3,2 πράγμα που σημαίνει ότι τα φετινά κρασιά θα έχουν αντοχή στο χρόνο.

 

 

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 129 επισκέπτες συνδεδεμένους