Εκτύπωση
PDF

1 Οκτωβρίου 2014

Πλεόνασμα ισπανικών κρασιών: η απόσταξη κρίσης τελικά ακυρώθηκε

Με αμοιβαία συμφωνία, το Υπουργείο Γεωργίας και η βιομηχανία οίνου ανακοίνωσαν ότι η απόσταξη

οίνων χωρίς γεωγραφική ένδειξη θα ανακληθεί για την περίοδο 2013-2014. Κατά την ανακοίνωση αυτής της έκτακτης απόσταξης, τον Ιούλιο, οι αρχικές εκτιμήσεις είχαν ως προβλεπόμενο όγκο 4.000.000 εκατόλιτρα στην αγορά (χωρίς επιδοτήσεις για βιομηχανικούς ή ενεργειακούς σκοπούς). Η εικόνα αναθεωρήθηκε προς τα κάτω όταν το βασιλικό διάταγμα έθεσε οροφή τα 800.000 εκατόλιτρα για οίνους χωρίς Γ.Ε. στις ισπανικές περιφέρειες όπου η καλλιέργεια είχε αυξηθεί περισσότερο από το ήμισυ μεταξύ 2013 και 2012. Στη συνάντηση την 19η Σεπτεμβρίου, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της βιομηχανίας τελικά αποφάσισαν ότι τα πλεονάσματα αυτά θα μπορούσαν πλέον να απορροφηθoύν από την αγορά, δεδομένης της προηγούμενης ισπανικής εξαγωγικής επίδοσης (το εμπόριο διπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο), των τελευταίων πτωτικών δηλώσεων αποθεμάτων (π.χ. Castilla-La Mancha) και της αναμενόμενης συγκομιδής του 2014 που επιστρέφει στα κανονικά επίπεδα (συγκομιδή μεταξύ 40 και 43 εκατομμυρίων εκατολίτρων, έναντι 52 εκατομμυρίων εκατολίτρων το προηγούμενο έτος).

 

Η απόσταξη δικαιολογείται από την ανάγκη να «ρυθμισθεί η προσφορά και να σταθεροποιηθούν οι αγορές», τονίζει ο Carlos Cabanas, ο Γενικός Γραμματέας Γεωργίας και Τροφίμων, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίασης της 19ης Σεπτεμβρίου (φωτογραφία) και υπενθύμισε ότι αυτό το μέσο παραμένει στη διάθεση της βιομηχανίας, “η οποία πρέπει να προχωρήσει σε αυτορρύθμιση και να παράγει μόνο ό, τι είναι σε θέση να πουλήσει”.

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 181 επισκέπτες συνδεδεμένους