Εκτύπωση
PDF

30 Οκτωβρίου 2013

Morgan Stanley: Ο κόσμος δεν έχει αρκετό κρασί

Παρότι οι Γάλλοι διατηρούν την παγκόσμια πρωτιά στην κατανάλωση κρασιού, η παραγωγή καταγράφει μείωση τα τελευταία δέκα χρόνια.

 

Ο κόσμος δεν έχει αρκετό κρασί, σύμφωνα με τη Morgan Stanley Research, η οποία προειδοποιεί ότι το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί. Η βιομηχανία παρουσιάζει «ελλειμματική παραγωγή σχεδόν 300 εκατομμυρίων κιβωτίων» το χρόνο, τη μεγαλύτερη της τελευταίας πεντηκονταετίας.

Η τάση αυτή οφείλεται κατά βάση σε έναν προφανή λόγο: πίνουμε περισσότερο και δεν παράγουμε αρκετά, όμως δύο χώρες ειδικότερα καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα κρασιού από ποτέ άλλοτε. Παρότι οι Γάλλοι διατηρούν την παγκόσμια πρωτιά, στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κατά κεφαλήν κατανάλωση  έχει διπλασιαστεί από το 2000, ενώ στην Κίνα έχει πενταπλασιαστεί μέσα σε μόλις πέντε χρόνια.
Την ίδια ώρα, η παραγωγή καταγράφει μείωση τα τελευταία δέκα χρόνια, ειδικά στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Αργεντινή. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα το 2012 να είναι μια ιδιαίτερα κακή χρονιά για τους οινοπαραγωγούς, η χειρότερη από τη δεκαετία του 1960.

OIV
Oι προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου για το 2013
Πάντως οι προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου για το 2013 είναι αρκετά αισιόδοξες. «Μετά από πέντε συνεχόμενες μέτριες σοδειές και μια εξαιρετικά αδύναμη σοδειά, το 2012, η παραγωγή κρασιού το 2013 μπορεί να χαρακτηριστεί σχετικά υψηλή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του. Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν μία και μοναδική καλή χρονιά αρκεί για να αναστρέψει τη σημερινή τάση.
Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα εκτιμάται ότι έως το 2016 θα καταναλώνουν πάνω από 400 εκ. κιβώτια κρασί η καθεμία, την ώρα που η Ευρώπη, η οποία εξακολουθεί να παράγει περίπου το 60% του κρασιού παγκοσμίως, καταγράφει μείωση της παραγωγής της τάξης του 25% από το 2004. Παράλληλα, οι «νέες αγορές» της Αυστραλίας, των ΗΠΑ, της Νέας Ζηλανδίας ή της Νοτίου Αφρικής, δεν αυξάνουν την παραγωγή τους αρκετά γρήγορα ώστε να καλυφθεί η ζήτηση.
Πηγή: Ναυτεμπορική

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 190 επισκέπτες συνδεδεμένους