Εκτύπωση
PDF

25 Σεπτεμβρίου 2013

Κεφαλονιά: μία από τις καλύτερες συγκομιδές η φετινή για τη Ρομπόλα

Οι κλιματικές συνθήκες της άνοιξης στο νησί ήταν ευνοϊκές για τον ομαλό βλαστικό κύκλο των αμπελιών με εξαίρεση κάποιες βροχοπτώσεις του Μαΐου που αρχικά επέφεραν ανησυχία για την εμφάνιση περονόσπορου,  ο οποίος όμως αποφεύχθηκε. Έτσι οι βροχοπτώσεις λειτούργησαν ευεργετικά για την ομαλή πορεία της ωρίμασης καθώς τα αμπέλια δεν στρεσαρίστηκαν ιδιαίτερα από την έλλειψη νερού. Σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη καύσωνα την περίοδο Ιουνίου-Ιούλιου, η πορεία ωρίμασης ολοκληρώθηκε με ιδανικό τρόπο. Το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου ήταν θερμότερο από τον μέσο όρο και αυτό οδήγησε σε μια ελαφριά πρωίμιση της παραγωγής. Ο τρύγος για την Ρομπόλα ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα στις 3 Σεπτέμβρη. Ακολούθησαν οι ερυθρές ποικιλίες, των οποίων ο τρύγος ολοκληρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου, με  την συνολική συγκομιδή να αγγίζει τους 650 τόνους,  20% πάνω από τον μέσο όρο.

Δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερες προσβολές από ασθένειες, ενώ φέτος έγινε ιδιαίτερα αισθητή η παρουσία της φυλλοξήρας στους αυτόρριζους αμπελώνες, οι οποίοι αποτελούν το 75% του συνολικού αμπελώνα.

Οι νεαροί οίνοι που αποζυμώνουν στις δεξαμενές, προδιαθέτουν για μια από τις καλύτερες ποιοτικά εσοδείες, με πλούσια αρώματα εσπεριδοειδών και υψηλές οξύτητες, χαρακτηριστικά τυπικά και τα δυο  της ποικιλίας Ρομπόλα του νησιού.

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 329 επισκέπτες συνδεδεμένους