Εκτύπωση
PDF

18 Σεπτεμβρίου 2013

Η Λήμνος υπόσχεται εξαιρετική αλλά μικρότερη παραγωγή

Από τις λίγες εξαιρέσεις στον κανόνα των καλών ποσοτικά συγκομιδών της υπόλοιπης Ελλάδας αποτελεί το νησί της Λήμνου. Για τις δυο βασικές ποικιλίες του νησιού η εικόνα είναι η ακόλουθη:

Μοσχάτο Αλεξανδρείας.

Η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη κατά 40%, μερικώς λόγω χαλαζόπτωσης σε κάποιες από τις κύριες αμπελουργικές περιοχές του νησιού, κυρίως λόγω μειωμένης καρπόδεσης, αλλά επιπρόσθετα εξαιτίας της καταστροφής που προκαλούν τα άγρια κουνέλια στον αμπελώνα.

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν χαρακτηρίστηκαν από τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες τον Μάιο, που συνέβαλλαν στην γρήγορη ανάπτυξη των βλαστών και κατ' επέκταση στην πρωίμιση του τρύγου. Το καλοκαίρι είχε μέτριες θερμοκρασίες και ήταν σχετικά άνομβρο, εξαιρουμένων κάποιων σημαντικών βροχοπτώσεων στα μέσα Ιουνίου, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η χαμηλή σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας σε σχέση με άλλες χρονιές. Οι παραπάνω συνθήκες συνετέλεσαν στην έλλειψη σημαντικών προσβολών από ασθένειες, και στη δημιουργία οίνων με υψηλό αλκοολικό τίτλο και μέτριες προς υψηλές (για την ποικιλία) οξύτητες.

Λημνιό.

Η ερυθρή ποικιλία Λημνιό δεν επηρεάστηκε σημαντικά από τις ιδιαίτερες συνθήκες, αποτέλεσμα μάλλον της μακρόχρονης παρουσίας της ποικιλίας στο νησί και του καλύτερου εγκλιματισμού της σε σχέση με το Μοσχάτο Αλεξανδρείας. Η χαλαζόπτωση δεν προσέβαλε τις περιοχές της Αν. Λήμνου όπου καλλιεργείται κυρίως το Λημνιό.

Η εσοδεία 2013 αναμένεται πολύ καλή, με παραγωγή αρωματικών και ισορροπημένων κρασιών και για τις δύο ποικιλίες.

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 232 επισκέπτες συνδεδεμένους