Εκτύπωση
PDF

4 Ιουλίου 2013

Επιτέλους … εγκρίθηκε από την Commission η αποζημίωση των αμπελουργών για τον περονόσπορο του 2011 – Δικαίωση της επιμονής της ΚΕΟΣΟΕ

Στο ζοφερό κλίμα των ημερών υπάρχουν και καλά νέα. Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας με ένα λιτό email προς τον ΕΛΓΑ, η Commission ενέκρινε την αποζημίωση των αμπελουργών μέσω των ΠΣΕΑ

για την κάλυψη ζημιών από την επέλαση του περονόσπορου το 2011.

Το αποτέλεσμα είναι καρπός μιας επίμονης προσπάθειας που ξεκίνησε η ΚΕΟΣΟΕ από το καλοκαίρι του 2011, πείθοντας το ΥΑΑΤ να συστήσει Ομάδα Εργασίας για την τεκμηρίωση της ευθύνης των ακραίων καιρικών φαινομένων, όταν παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις των αμπελοκαλλιεργητών δεν κατέστη δυνατόν να ανασταλεί η εξάπλωση του περονόσπορου.

Παρά το αρνητικό κλίμα στη χώρα το ΥΑΑΤ αντέδρασε αμέσως στη θετική κατεύθυνση, συστήνοντας επιτροπή που υπέδειξε η ΚΕΟΣΟΕ υπό τον καθηγητή Αμπελουργίας του ΓΠΑ κ. Μ. Σταυρακάκη ως πρόεδρο και τους κκ Ε. Παπλωματά (ΓΠΑ), Αικ. Χρονοπούλου (ΓΠΑ), Δ. Βακαλαουνάκη (ΕΘΙΑΓΕ) και η οποία ομολογουμένως εξέδωσε μια άκρως τεκμηριωμένη μελέτη για την ανεξέλεγκτη φύση της ασθένειας. Η Μελέτη αποτέλεσε τη βάση του αιτήματος του ΥΑΑΤ προς την Commission στο οποίο ενεπλάκη και ο ΕΛΓΑ με αξιομνημόνευτη συνέπεια.

Στο φάκελο που υπεβλήθη εκτός της Μελέτης, συμπεριλήφθηκαν και όλες οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ, στις οποίες είχε προβεί μετά από αναγγελίες και κινητοποίησή του το κρίσιμο χρονικό διάστημα.

Μετά την υποβολή του αιτήματος η Commission ζήτησε πρόσθετα στοιχεία, τα οποία παρείχε η Επιτροπή «Σταυρακάκη» μέσω του ΕΛΓΑ. Εκ του αποτελέσματος, διαφαίνεται ότι και ο ΕΛΓΑ και η Επιτροπή, έπεισαν την Commission για την έγκριση της αποζημίωσης. Σήμερα, που τα Πανεπιστήμια, αλλά κυρίως ο Δημόσιος Τομέας βρίσκονται στο σκόπευτρο των «μειώσεων» και της διαπόμπευσης, είτε μέσω της τρόικας είτε όχι, η ΚΕΟΣΟΕ εκ μέρους των αμπελουργών τους εκφράζει την βαθύτατη ευγνωμοσύνη της.

Είναι γεγονός ότι τα ερωτήματα που έθεσε η Commission, εμπεριείχαν το σπέρμα της αμφιβολίας για την επέλευση ακραίων φαινομένων, οι Δημόσιοι λειτουργοί και οι Πανεπιστημιακοί όμως με μεθοδικό και επιστημονικό τρόπο, ανέτρεψαν κάθε αμφιβολία, σε αντίθεση με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που «θέλει» το Δημόσιο Τομέα «αποδιοπομπαίο τράγο».

Παρόλ’ αυτά το επόμενο χρονικό διάστημα θα δοθεί νέα μάχη από τον ΕΛΓΑ στο υπουργείο Οικονομικών γιατί η οικονομική κρίση έχει μειώσει τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Τα επόμενα βήματα στα οποία θα εμπλακεί και η ΚΕΟΣΟΕ αφορούν την μεθοδολογία προσέγγισης των ζημιών ανά δικαιούχο και τον προσδιορισμό των αποζημιώσεων, που εκτιμούμε ότι θα δοθούν το 2014.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 226 επισκέπτες συνδεδεμένους