Εκτύπωση
PDF

9 Οκτωβρίου 2018

Απογοητευμένοι, οι διανομείς κρασιού δεν παραιτούνται από την εξειδίκευση των όρων Brexit

 

Οι εντάσεις που προκαλούνται από το brexit ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης, στις 18 Σεπτεμβρίου στο συνέδριο της Wine and Spirit Trade Association (WSTA).

Κρίνοντας απαράδεκτη, την προοπτική μιας μη διαπραγματεύσιμης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι βρετανοί επιχειρηματίες, ανησυχούν για την έλλειψη εμπλοκής της κυβέρνησής τους.

Ταλαντευόμενοι οι διανομείς μεταξύ θυμού και απογοήτευσης στο ετήσιο συνέδριο της WSTA επικεντρώθηκαν μόνο στην προσέγγιση του Brexit. Αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι πλέον κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 29 Μαρτίου 2019 τα μεσάνυχτα, οι όροι της αποχώρησής του παραμένουν ασαφείς, αφού οι εμπορικές διαπραγματεύσεις φαινομενικά έχουν κολλήσει σε ένα διπλωματικό αδιέξοδο.

Ασκώντας πιέσεις μέσω lobbying, η WSTA μάχεται για μια συμφωνία σύνδεσης που διατηρεί την ροή των εμπορευμάτων. «Ένα» όχι η μη συμφωνία κατά το Brexit είναι απαράδεκτο. Είναι σημαντικό η βρετανική κυβέρνηση να εξασφαλίζει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση, αναφέρει ο Miles Beale, Γενικός Διευθυντής του WSTA. Μπορεί να γίνει σθεναρή διαπραγμάτευση, αλλά προς το παρόν αποφεύγονται πολλές ερωτήσεις και οι απαντήσεις δίνονται σε βασικό επίπεδο μόνο.

Μετά την αποτυχία της πρόσφατης συνόδου κορυφής του Salzburg μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, η WSTA θέλει να συνεχίσει να πιστεύει στη δυνατότητα μιας συμφωνίας για τη δημιουργία μιας μεταβατικής περιόδου. "Οι πολιτικές δηλώσεις σχετικά με την ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να εμπορεύονται σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ είναι αβάσιμες. Δεν λαμβάνουν υπόψη την αναπόφευκτη ζημιά ενός βραχυπρόθεσμου διαλείμματος στα σύνορα", προειδοποιεί ο Miles Beale έξι μήνες πριν από τη μοιραία ημερομηνία.