Εκτύπωση
PDF

Aγιωργίτικο

Από τις ευγενέστερες ερυθρές ελληνικές ποικιλίες, καλλιεργείται εδώ και πολλά χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Νεµέας (27.000 στρ. περίπου), όπου κατά µια εκδοχή παράγονταν κατά την αρχαιότητα (4ος αι. π.Χ.) περίφηµος ερυθρός οίνος, ο φλιάσιος.
Η ποικιλία Αγιωργίτικο είναι γνωστή και ως Μαύρο Νεµέας ή Μαυρούδι (Νεµέας) και, όπως έδειξαν έρευνες µε βιοχηµικές µεθόδους (Σταυρακάκης 1990), τα αναφερόµενα ως συνώνυµα Μαυρούδι, Μαυράκι, Μαυροστάφυλο και Καρβουνιάρης είναι διαφορετικές ποικιλίες. Ο Κριµπάς (1943α) περιγράφει το Μαυρούδι ως ξεχωριστή ποικιλία από το Αγιωργίτικο µε εµφανείς αµπελογραφικές διαφορές. O Guillon (1895) περιγράφει την ποικιλία Mavroudion, Staphili mavron και Mavron και οι Viala και Vermorel (1905) αναφέρουν τις ποικιλίες Mavroudion, Mavrudi, Mavrud και Mavrude.
Η αµπελουργική ζώνη παραγωγής ερυθρών οίνων ΟΠΑΠ (Οίνοι Ονοµασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος) «Νεµέα» είναι η µεγαλύτερη στην Ελλάδα και χαρακτηρίζεται από µεγάλη ετερογένεια εδαφικών και κλιµατικών συνθηκών (υψόµετρο 250–850 µ.) λόγω της µεγάλης έκτασής της.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Αμπελουργικά Διαμερίσματα